Doe het duurzaam: ontbijten

In onze blogserie ‘Doe het duurzaam’ geven we je duurzame alternatieven voor alledaagse dingen. Dingen die ook jij hoogstwaarschijnlijk doet, zoals koken of kleding kopen, maar waar je vast nog betere keuzes in kunt maken. We trappen de serie af met dat waarmee we onze dag starten: het ontbijt!

De dag echt fijn beginnen? Dat doe je met een ontbijt dat niet alleen goed is voor jezelf, maar óók voor de planeet. De foodmakers die zijn aangesloten bij Amsterdam Made produceren hun producten op een eerlijke en ambachtelijke manier, dicht bij huis en indien mogelijk met ingrediënten van eigen bodem. Van een boterham met pindakaas tot een fancy juice; het kan allemaal duurzaam.

Boterham met pindakaas saai? Echt niet!
Wij zijn fan van de ouderwetste boterham met pindakaas. En dan kiezen we er wel eentje van VANMAX, want uit hun eigen lokale pindakaasmakerij komt de lekkerste pindakaas, zonder palmvet en mét heel veel pinda’s en noten. Ook denken ze bij VANMAX aan iedereen die een baan nodig heeft of wel een zetje kan gebruiken, want als werkgever kijkt het bedrijf niet naar het juiste papiertje, waar iemand vandaan komt of leeftijd. Voor VANMAX is eerlijkheid het belangrijkst; eerlijke smaken, eerlijke producten en eerlijk ondernemen.

Liever iets anders op je brood? Wat dacht je van jam gemaakt van overtollig fruit en groente? Je haalt het bij Potverdorie!, opgericht vanuit de overtuiging dat eten geteeld wordt om gegeten te worden en dat ook “lelijke” oogst gewoon gewaardeerd moet worden, mits het lekker is natuurlijk. En we kunnen je vertellen: dat is ‘t!

Andere duurzame ontbijtgranen
Is brood niet jouw ding, maar is yoghurt met granola wél aan jou besteed als je net uit bed komt? Ga dan voor de ontbijtgranen van Holie. Zoals ze zelf zeggen: The world’s most healthy breakfast. Holie is sinds 2018 op een missie om mens en planeet weer gezond te maken. Alle producten hebben 0% toegevoegde suiker, Nutri-score A en zijn vegan. Daarnaast gebruikt Holie 1% van haar omzet om de planeet te vergroenen.

Slowjuice, voor de langzamere opstarters
Heb je moeite om ’s ochtends vast voedsel weg te krijgen? Misschien word je dan blij van de sapjes van Frecious; de gezondste groentesappen van Nederland. De slowjuices bestaan uit natuurlijk geteelde groenten (minimaal 70%) en fruit en zijn 100% biologisch.

Niks mis met een kop thee
Een kop thee in de ochtend doet het ook altijd goed. Kies bijvoorbeeld een van de fijne smaken van Dutch Harvest, die thee van hennep van Nederlandse bodem maakt. Er was (en is) nog veel onbekendheid over hennep, vaak wordt het geassocieerd met marihuana. Oprichtster van Dutch Harvest, Esther Molenwijk, vroeg zich af: hoe kunnen we de kracht van hennep weer gaan inzetten voor een duurzame en gezonde samenleving? Toen bleek dat de bladeren en bloemen van hennep niet gebruikt worden, maar wél een heerlijke en gezonde thee maakten, was het idee voor haar hennepthee al snel geboren.

Ook Senza Tea is een fijn theemerk voor wie graag duurzamere keuzes maakt. Senza gelooft dat het vervangen van theezakjes door losse thee de beste manier is om de theesector eerlijk te maken en biedt de thee daarom als prachtige losse blaadjes aan. Alle smaken worden zelf samengesteld, geproefd en verpakt met de hand in Amsterdam.