Duurzame modemerken: bij deze Amsterdamse bedrijven ben je aan het juiste adres

Waar op het gebied van eten de afgelopen jaren flinke stappen zijn gemaakt, bleef het op modegebied lange tijd stil. De mode-industrie zorgde er dan misschien voor dat wij er allemaal mooi uitzagen, de wereld wordt er op z’n zachts gezegd niet mooier op. De mode-industrie is een van de vervuilendste industrieën op aarde, en dat besef begint steeds beter door te dringen. Veel bestaande merken kiezen ervoor de productie over een andere boeg te gooien; veel nieuwe bedrijven gaan gelijk goed van start. Ook in Amsterdam zijn er tientallen bedrijven die het beste met mens en natuur voor hebben en produceren op een mooie manier voor beide. We stellen er een aantal aan je voor.

Duurzame modemerken van Amsterdamse bodem

Belle’s Club

Sylvia Blazer is journalist en schrijft onder meer over mode en duurzaamheid. Tijdens research naar innovatie in het modesysteem kwam ze erachter dat de techniek het al mogelijk maakt om hoogwaardig textiel te ontwikkelen van 100% gerecycled garen. Tot haar verbazing zag ze dit echter nog niet in de winkels hangen. Tegelijkertijd was Sylvia op zoek naar een mooi ontworpen en duurzaam wit t-shirt dat onder goede omstandigheden is gemaakt. Een en een is twee: Sylvia besloot zelf dat t-shirt te produceren. Het perfecte witte en een zwarte t-shirt, gemaakt van 70 procent gerecycled katoen en 30 procent gerecycled polyester.

Mud Jeans

Toen Bert van Son op drieëntwintigjarige leeftijd naar China verhuisde voor een baan in de textielindustrie, trof hij niet de glamourkant van de mode aan, maar stuitte hij op de consequenties van fast fashion op de fabrieksarbeiders. De druk om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk te produceren lag zo hoog dat werknemers niet alleen kampten met gezondheidsproblemen; hun veiligheid was ook in het geding. Van Son was er van overtuigd dat dit anders kon. Hij besloot niet langer aan de zijlijn toe te kijken, en nam het Nederlandse MUD Jeans over: een merk dat de mode-industrie — de tweede vervuilendste industrie op aarde — verandert door spijkerbroeken op de duurzaamste manier mogelijk te produceren en te recyclen na gebruik. Binnen MUD Jeans lanceerde hij Lease a Jeans, een concept waarbij je een spijkerbroek niet bezit, maar huurt.

Mud Jeans Amsterdam Made

Goat Organic Apparel

Het concept van Goat Organic Apparel is eigenlijk heel simpel: “eerlijke fashion voor een eerlijke prijs”. Het team van Goat Organic Apparel bestaat uit onder andere de tweelingzussen Abigail en Lavinia Bakker, die eerder het duurzame modemerk Twin Couture waren gestart. Het team wordt aangevuld met de grafisch ontwerp skills van Lennart Veenendaal die de print-designs en website voor zijn rekening neemt. Het team voert het duurzame concept op een originele en creatieve manier uit. Zij steken niet onder stoelen of banken dat het geitenwollensokken imago wel een opfrisser kan gebruiken. Een beetje tegen stereotypes aanschoppen vinden zij dan ook geen probleem. Zij zetten Goat Organic Apparel met veel humor in de markt, zo getuige ook de print-designs T-shirts van Goature en de Ouwe Bok. “Dat mag ook wel eens in de altijd zo serieuze mode wereld”, aldus Lavinia.

goat t-shirt no bullshit

Karigar

Jolijn Fiddelaars, Sindhu Holla en Kanak Hirani Nautiyal zijn de drijvende krachten achter modemerk KARIGAR. De dames geloven dat passie voor mode en liefde voor mensen hand in hand gaan. Ze houden van tijdloze, duurzame stukken, gemaakt van 100% natuurlijke materialen met slim design en traditionele handwerktechnieken. Hun geheime ingrediënt? Precies de juiste hoeveelheid menselijke imperfectie. KARIGAR betekent ‘ambacht’ in Hindi en staat voor de vrouwen voor vakmanschap, traditie, kwaliteit, innovatie, duurzaamheid en mensen: alles wat Fiddelaars, Holla en Nautiyal aan het hart gaat. De dames streven ernaar dat alles wat met hun bedrijf te maken heeft – van de natuur tot de materialen die ze gebruiken en de makers tot de koper – wordt verrijkt door onderdeel te zijn van KARIGAR.

Cape Karigar

The Knitwit Stable

Reina Ovinge werkte meer dan vijfentwintig jaar als inkoopster en producent in de mode-industrie. Na bijna twintig jaar in de brei-industrie te hebben gewerkt en talloze malen in fabrieken en spinnerijen te zijn geweest, vond ze het inspirerend en verhelderend om in China zelf een week achter de breimachines te staan. De inspanning en arbeid achter een vestje met een uiteindelijke verkoopprijs van € 19,95 werd pijnlijk duidelijk. Na de verkoop van haar succesvolle bedrijf Fully Fashion, waarmee ze miljoenen stuks produceerde voor merken en grootwinkelbedrijven, startte ze The Knitwit Stable: een minifabriek in het dorpje Baambrugge waar ze op duurzame wijze garen en wol produceert van haar eigen angorageiten en schapen.

The Knitwit Stable

Teym

Teym is een kledingmerk dat uitblinkt door haar onberispelijke klassiekers. Dit eerste jaar focust Teym zich nog op de perfecte parka, maar de komende jaren zal de productlijn worden aangevuld met het perfecte pak, de tas die je al jaren zocht, en ga zo maar door. Simplistisch ontwerp, hoge kwaliteit en menswaardige productie vormen de basis voor Teym’s producten. Door daarnaast tijdloos te ontwerpen zijn de producten van Teym niet alleen dit seizoen relevant maar haal je ze met net zoveel plezier volgend jaar weer uit de kast.

Knits for your inspiration

Knits for your inspiration is een ontwerpstudio voor textiel, kleding en accessoires, met breien als specialiteit. Bijzondere sjaals en mutsen in reliefbreisels of met een dessin geïnspireerd op kunstwerken van bekende, en minder bekende kunstenaars waaronder Rembrandt en van Gogh. Alles wordt in eigen atelier, in hartje Amsterdam, bedacht en gemaakt.

knits-for-your-inspiration

Heb jij of ken jij een duurzaam modemerk dat ook tussen dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten!