Dit zijn de nieuwe Amsterdam Made Keurmerkhouders!

Wil je meer weten over het Amsterdam Made Keurmerk (waarom het in het leven is geroepen of hoe je je als maker aanmeldt)? Neem dan een kijkje op deze pagina!

Mr Maria

Mr Maria is ontstaan uit een vriendschap tussen twee creatieve en ondernemende heren: Jannes Hak en Lennart Bosker. Jannes studeerde aan de Kunstacademie in Den Bosch en Den Haag. Gedurende zijn hele loopbaan heeft hij met evenveel passie gewerkt aan zowel kunst- als designprojecten. Hierdoor ontstond het idee voor een ontwerpstudio. Lennart studeerde Management, Economie en Recht in Alkmaar. Na gewerkt te hebben bij zowel commerciële ondernemingen als non-profit organisaties groeide de behoefte om het beste van deze twee werelden te combineren. De verschillende achtergronden van beide heren in combinatie met hun overeenkomende visie, was het begin van een vruchtbare samenwerking. De naam Mr Maria is voortgekomen uit hun waardering voor dualisme en een voorliefde voor poëtische waarden.

Mr Maria ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar Dick Bruna-serie. 

THULL’S

THULL’S maakt pickles van diverse soorten groente, ingemaakt op mooie cider- of wijnazijn. Fijne condimenten zoals chilijam, mosterd en wijngelei en probiotische frisdranken zoals waterkefir en kombucha. De keuken van THULL’S gaat met name over inmaken, maar ook over gefermenteerde producten. Kortom, het verduurzamen van levensmiddelen; seizoensgebonden producten op het juiste moment conserveren. Vroeger een noodzaak, nu een mooie manier om op natuurlijke wijze, producten op het hoogtepunt van smaak en overvloedige aanwezigheid te conserveren voor later gebruik. Eigentijds gemaksvoedsel, zonder kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

THULL’S ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar tafelzuur.

Patrimonia Games

Patrimonia Games bestaat uit een team van vier personen: Esther Mutsaers, John Coppens, Nienke van Hassel en Otto Storm van ‘s Gravesande. Toen ze in 2015 aan Patrimonia begonnen hadden ze nog totaal geen idee wat ze zichzelf hiermee op de hals haalden, maar wat zijn ze trots op het resultaat van hun harde werk en dankbaar voor iedereen die ze daarbij geholpen heeft! Esther, John, Nienke en Otto houden alle vier enorm van de stad Amsterdam en haar prachtige verhalen. Deze gedeelde passie heeft er voor gezorgd dat ze binnen twee jaar een geheel nieuw bordspel hebben kunnen maken. Met Amsterdam in de hoofdrol.

Patrimonia ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar bordspel.

Atelier PHI

Atelier PHI is opgericht door Philine van Zinnicq Bergmann, een bedrijfskundige met multinational marketingervaring. Toen Philine in 2013 in China woonde, ontstond het idee voor Atelier PHI. Ze kwam in aanraking met op maat en smaak gemaakte kleding op zogenaamde tailormarkten, waar ze buiten haar werkdagen niet weg te slaan was. Tijdens fabrieksbezoeken en reizen door het land realiseerde zij zich de enorme fysieke en emotionele afstand tussen de koper en maker van kleding en de impact hiervan op mens en milieu. Zou dit niet in Nederland kunnen, maar dan op een duurzame manier? Het bleek te kunnen en zo richtte ze Atelier PHI op.

Atelier PHI ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar blouse.

Knits for Your Inspiration

Bij binnenkomst is de werkplaats van Simone van Eerdenburg een verwondering. In het souterrain van een oud pakhuis in centrum Oost, achter de drukkerij van Joos en langs een brommende industriële breimachine, is een grote ruimte gevuld met sjaals, vesten, mutsen, plaids, kledingrekken, tafels, dozen en garen. Hier wordt de collectie voor Knits for Your Inspiration gemaakt.

Knits for Your Inspiration ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar museumcollectie.

Zeepziederij Borssenburg

Toen zij zich werkelijk lam was geschrokken van wat de grote zeepfabrikanten in hun zeep durven te stoppen, was er voor Em reden genoeg om, goed geaard op de plek waar eeuwenlang Zeepziederij Borssenburg had gestaan, te beginnen met het maken van haar eigen biologische zeep. Onder dezelfde naam maakte ze al snel ook haar eigen crème, lippenbalsem, haarzeep en scrubzepen. 

Zeepziederij Borssenburg ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar Amsterdam Zeep.

The Knitwit Stable

Reina Ovinge werkte meer dan vijfentwintig jaar als inkoopster en producent in de mode-industrie. Na talloze malen in fabrieken en spinnerijen te zijn geweest, vond ze het inspirerend en verhelderend om in China zelf een week achter de breimachines te staan. De inspanning en arbeid achter een vestje met een uiteindelijke verkoopprijs van € 19,95 werd pijnlijk duidelijk. Na de verkoop van haar succesvolle bedrijf Fully Fashion, waarmee ze miljoenen stuks produceerde voor merken en grootwinkelbedrijven, startte ze The Knitwit Stable: een minifabriek in het dorpje Baambrugge waar ze op duurzame wijze garen en wol produceert van haar eigen angorageiten en schapen.

The Knitwit Stable ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar collectie TREK & TREES.

Mirjam Nuver Hats

Met een hoedenmodiste als moeder komt Mirjam Nuver al op jonge leeftijd in aanraking met de kunst van het hoedenmaken. Tijdens haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten (Academie Minerva 1985) is Nuver aangetrokken tot mode en vormgeving en werkt ze parttime in de hoedenwinkel van haar moeder. Als vanzelf kiest ze voor haar afstudeerproject een campagne voor het dragen van de hoed. Later zal blijken dat dit de eerste stappen zijn in haar loopbaan als hoedenontwerpster. Na een postacademische opleiding modevormgeving en strategie besluit zij zich volledig toe te spitsen op het ontwerpen en maken van hoeden. Mirjam Nuver Hats werd geboren.

Mirjam Nuver Hats ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar Tube Hat.

Veld Tulpenvodka

Even logisch als wonderbaarlijk. Zo omschrijven Wouter Vos en Marcel Vosse de ontdekkingstocht naar hun tulpenwodka. De makers waren al langer bezig met gestookte experimenten en de zetmeelrijke tulpenbol komt dan haast vanzelf in beeld. Maar toen ze het daadwerkelijk gingen proberen met de bol, en het eerste resultaat uit de ketel stroomde, hadden ze niet gedacht dat ze zo’n bijzondere smaak hadden aangeboord.

Veld Tulpenvodka ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar tulpenvodka.

Frame Holland

Toen de vader van Menno, Saskia en Hans in de jaren zestig de kans kreeg om de brillenfabriek ENFA over te nemen, greep hij die met beide handen aan. Hij breidde de collecties uit en ging de grenzen over. Al van jongs af aan werden de kinderen bij het bedrijf betrokken, waardoor ze al vroeg klaar werden gestoomd voor de overname die in 2007 plaats zou vinden. Inmiddels is Frame Holland de laatst overgebleven brillenmontuurfabriek van Nederland en wordt hun collectie Preciosa gedragen door niemand minder dan Snoop Dogg en Youp van ‘t Hek.

Frame Holland ontving het Amsterdam Made Keurmerk voor haar collectie Preciosa.