Circulaire Amsterdamse bedrijven: deze makers produceren circulair

Van 14 t/m 18 januari is het De Week van de Circulaire Economie. De uitgelezen kans om onze circulaire Amsterdamse bedrijven eens goed in het zonnetje te zetten. Want hoewel circulair produceren voor veel bedrijven nog een ver-van-hun-bed-show is, hebben deze makers de principes al weten te omarmen.

Potverdorie

Joep Weerts en Charlotte Heine, zijn creatieve geesten, echte doeners: ze houden van kleur, materiaal, smaak en vormgeven. Ze denken graag out of the box. Waar het kan, doen ze het graag anders dan anders. Ze houden van rechtdoorzee, goed eten met een goed verhaal en van puur zonder poespas. Zo werken ze ook met Potverdorie! Jam en chutney, gemaakt van overtollig fruit en groente.

Potverdorie!

vanPlestik

Tijdens hun studies in Delft (Architectuur en Werktuigbouwkunde) raakten de vrienden Sam en Nout geïnteresseerd in de opkomende techniek van het 3D-printen. Al in 2012 bouwden zij hun eerste kleine 3D-printers. Nout leerde in een eerdere onderneming veel over de Nederlandse plastic-recyclingindustrie. Zo kwam hij erachter dat er enorme hoeveelheden plastic afval onbenut blijven en dus eindigt op de brandstapel. Veel plastic is te verontreinigd om met traditionele processen te kunnen recyclen. Vanuit hun ervaring met 3D-printen bedachten Nout en Sam een enorme 3D-printer waar de kleine verontreiniging geen obstakel vormt voor het maakproces. En zo werd vanPlestik geboren.

Mud Jeans

Toen Bert van Son op drieëntwintigjarige leeftijd naar China verhuisde voor een baan in de textielindustrie, trof hij niet de glamourkant van de mode aan, maar stuitte hij op de consequenties van fast fashion op de fabrieksarbeiders. De druk om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk te produceren lag zo hoog dat werknemers niet alleen kampten met gezondheidsproblemen; hun veiligheid was ook in het geding. Van Son was er van overtuigd dat dit anders kon. Hij besloot niet langer aan de zijlijn toe te kijken, en nam het Nederlandse MUD Jeans over: een merk dat de mode-industrie — de tweede vervuilendste industrie op aarde — verandert door spijkerbroeken op de duurzaamste manier mogelijk te produceren en te recyclen na gebruik. Binnen MUD Jeans lanceerde hij Lease a Jeans, een concept waarbij je een spijkerbroek niet bezit, maar huurt.

Mud Jeans Amsterdam Made

Stadshout

De stichting Stadshout is bij uitstek een duurzame organisatie die een nieuwe bestemming geeft aan Amsterdams hout. Hout van bomen en planten, dat zonder de tussenkomst van een gedreven meubelmaker, als afval afgevoerd zou worden om tot brandstof te dienen. Met verbazing en teleurstelling keek Crisow von Schulz regelmatig toe hoe Amsterdams hout van hoge kwaliteit bij het vuilnis terechtkwam, terwijl teakhout in Nederland prijziger is dan een teakhouten tafel uit Indonesië. Met de wens om deze verspilling tegen te gaan werd Stadshout opgericht.

stadshout park

Dumpies

Dumpies maakt tijdloze knuffels en accessoires van voornamelijk hergebruikt wol en tweed. Amsterdam, met al haar kleurrijke karakters, vormde de belangrijkste bron van inspiratie voor het merk. Alle knuffels van de duurzame onderneming zijn stoer en eigenzinnig en worden met liefde in elkaar gezet.

dumpies

Makers Unite

Makers Unite is een start-up waar lokale Amsterdammers en nieuwkomers, zoals vluchtelingen, migranten en asielzoekers elkaar ontmoeten. Samen ontwerpen en maken zij duurzame producten met een verhaal. Momenteel maken ze producten van reddingsvesten. Deze zijn achtergelaten op Griekse stranden door mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Het maken van producten met dit materiaal leidt vaak tot een mooi gesprek. Verhalen van nieuwkomers worden gedeeld met het publiek middels de verkoop van de collectie mode- en lifestyle producten. Deze verkoop maakt het mogelijk de boodschap te delen en hun sociale businessmodel te bestendigen.

thami schweichler makers unite

Roetz Bikes

Roetz-Bikes worden in Nederland gemaakt, met de hand én met trots. Het team van makers zijn mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om wat voor reden dan ook. Allemaal hebben ze bruikbare talenten. Ze zijn oersterk, rustig (of juist druk…), eigenwijs, eerlijk, of hebben een uitzonderlijk oog voor detail. Allemaal eigenschappen die van pas komen bij het maken van een stijlvolle fiets. Kortom, net als de fietsen zijn ook de Roetz-fietsenmakers unieke exemplaren. Waarom zou je nieuwe frames maken als er jaarlijks een miljoen fietsen worden afgedankt? Veel van deze afdankertjes beschikken over stalen frames van topkwaliteit. De fraaiste frames worden zorgvuldig door Roetz geselecteerd voor een tweede leven. Zo heeft elke Roetz-Bike een frame met unieke details én een unieke geschiedenis. En bovendien het keurmerk van Amsterdam Made.

Studio Hamerhaai

Het Haarlemse duo Boudewijn van den Bosch en Niki Schoondergang is altijd op zoek naar nieuw afval. De transportkisten van het Rijksmuseum, restmateriaal van een bevriend meubelmaker, de isolatoren van TenneT, de jerrycans van een friethuis, het afval van een kozijnenmaker: ze kunnen er wat mee! Onder de noemer Studio Hamerhaai werken ze gestaag aan een collectie waarbij hun liefde voor hout met een leven, gepoedercoat staal en eenvoud naar voren komt.

studio hamerhaai lamp

Kaftwerk

Kaftwerk maakt sinds begin 2017 notitieboekjes gebonden in de prachtig geïllustreerde harde kaften van oude boeken. Het idee ontstond in Zuid-Afrika, waar Paul Schuijt na vijf jaar als Digital Manager bij Red Bull van een welverdiende sabbatical genoot. Toen hij op een dag door een township liep, ontdekte hij een creatief zakenmodel: een winkeltje scheurde de inhoud uit oude boeken en verving het met nieuw blanco papier. De uitwerking kon beter – het waren merendeels boeken die hun beste dag hadden gehad en het papier was dun en ruw – maar het idee sprak hem aan. Het was immers een duurzame manier om oude boeken te upcyclen.

notitieboek van kaftwerk amsterdam

Mélanie Pigeaud

Mélanie Pigeaud maakt haar sieraden van gerecycled goud en zilver om zo de footprint te minimaliseren. “Het eerste zilver en goud werd al zo’n drie- tot vijfduizend jaar geleden gevonden. Je kunt je voorstellen dat er dus al heel veel goud en zilver in omloop is. Waarom zouden we nieuw goud en zilver kopen, als we het oude nog kunnen recyclen?” Mélanie noemt haar sieraden ‘helden’, refererend aan de mijnwerkers over de hele wereld. “Dat zijn de echte helden. Zij werken zo hard om het beste goud en zilver boven te halen en daarom verdienen ze een stem.” Mélanie vertelt hun verhaal door middel van haar sieraden.

Wasteboards

Plasticvervuiling is een groeiend probleem. Wereldwijd. Rivieren, oceanen, stranden en steden worden steeds verder verontreinigd door plastic. WasteBoards keert het tij. Zij laten zien dat je van afval coole producten kan maken. En daar willen ze zoveel mogelijk mensen bij betrekken.

WasteBoards

Circulaire Amsterdamse bedrijven

Ben jij – of ken jij – een circulaire maker? We zijn altijd op zoek naar leuke bedrijven om aan ons netwerk toe te voegen! Check deze pagina voor de voorwaarden of stuur een mailtje naar info@amsterdammade.org.