Doe het duurzaam: je huis stylen

In onze blogserie ‘Doe het duurzaam’ geven we je duurzame alternatieven voor alledaagse dingen. Dingen die ook jij hoogstwaarschijnlijk doet, zoals koken of kleding kopen, maar waar je vast nog betere keuzes in kunt maken. In de eerste blog uit deze serie las je over duurzame ontbijtkeuzes. In deze tweede hebben we het over het maken van duurzame keuzes als het gaat om het inrichten en opleuken van je huis!

Let’s get outside!

Laten we buiten beginnen, het is ten slotte zomer. Deze kan je bijna niet gemist hebben: de geweldige producten van Balkonbar! In samenwerking met sociale werkplaatsen in Amsterdam voorziet Balkonbar menig Amsterdams balkon van extra ruimte én veel gezelligheid.

Ben jij gezegend met een tuin? En ook nog eentje waar vogels graag komen, of wil je zo’n plekje creëren? Dan is een vogelhuisje van UCCI een must-have, gemaakt van lokaal materiaal zoals hout van Stadshout. Ben je meer een bijenliefhebber? Met een Bee Inc. Bijenhotel zorg je dat dakloze bijen een veilige verblijfplaats krijgen. Duurzaam gemaakt en door de bijzondere obeliskvorm ook nog eens een aanwinst voor je tuin!

Voor de echte houtliefhebbers

Hout is een van de oudste natuurlijke materialen. Daar weten onze Amsterdam Made makers wel raad mee! Ben je op zoek naar een unieke houten tafel, ladekast, wijnkabinet of ander bijzonder object? Dan moet je bij Cambium Meubels zijn. Meubelmaker Maartje van Deursen leest hout als geen ander en maakt van lokaal hout prachtige meubels.

Ook Timo van Geweldig Gewei weet hout om te toveren tot een prachtig product. Timo is altijd op zoek naar bijzondere takken, gevallen uit de boom door ouderdom of na een heftige storm. Daar maakt hij geweien van voor aan je muur. Duurzaam, circulair en er komt geen dier aan te pas!

Ga je liever voor kleinere houten aanwinsten? Bij Goochem Design vind je accessoires zoals kandelaars en servethouders gemaakt met grondstoffen die volledig recyclebaar zijn, met respect voor mens en milieu. Vaak ook met een Amsterdamse tintje in het ontwerp!

Kunst kan ook duurzaam

Altijd al een klassieker aan je muur willen hebben hangen? Dutch Art Reproductions maakt reproducties van kunstwerken van oude meesters en hedendaagse kunstenaars op canvas en op keramische tegeltableaus. Lokaal, met de hand gemaakt en bij iedere stap wordt gekeken hoe het zo duurzaam mogelijk kan worden gedaan.

Voor andere mooie en bijzondere kunst ga je naar Annelied van Dijk. Deze kunstenares staat voor vernieuwing in de smeedkunst en slaat een brug tussen het traditionele smeden en de moderne ‘vrouwelijke’ toepassing. Het liefst werkt Annelied met gerecycled metaal, bijvoorbeeld oude rijplaten.

Meer duurzame gezelligheid in huis

Of we nog meer duurzame tips hebben om je huis gezellig te maken? Zeker weten! Wat dacht je van de lampen van Mr Maria? Bekend van de zo geliefde Nijntje lamp, maar de collectie bestaat uit nog veel meer vrolijke, lieve en duurzame lampen. Houd je het liever bij kaarslicht? Dan mogen de Kaarsen van Torens niet missen in jouw woonkamer! Van de Westertoren tot het Amsterdammertje; deze kaarsen vallen zeker op bij jou thuis.

Om het af te sluiten tippen we ook heel graag de oesters van OYOY Amsterdam. Uniek en opvallend, gewoon als decoratie of om iets in te leggen. Wat ze extra leuk maakt: de oesters die worden gebruikt voor OYOY Amsterdam komen van het Chinese restaurant Nam Kee op de Zeedijk in Amsterdam. In plaats van dat ze – na het verorberen van de daadwerkelijke oester uiteraard – worden weggegooid, worden ze door gedetineerden omgetoverd tot een mooi kunstwerkje.