Heb jij je voorgenomen om een duurzamer lever te leiden, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Vind je het lastig om te beginnen of weet je überhaupt niet waar je moet starten? Wij geven je vandaag een duwtje in de rug door een lijst op te stellen met producten die je iedere dag gebruikt die duurzame alternatieven hebben (en ook nog eens van Amsterdamse bodem komen). Lees je mee?
Beautyproducten
Laten we maar bij het begin beginnen: het moment dat je je gaat klaarmaken voor de dag. Veel mensen zijn zich bewust van de ‘troep’ die in de voedselindustrie gebruikt wordt. Maar heb je weleens stilgestaan bij de ingrediëntenlijst van je douchegel, shampoo en make-up? Producten als tandpasta kunnen grote schade aan het milieu toerichten, zo lezen we op Mens en Gezondheid. In de beautyindustrie wordt namelijk veelvuldig gebruik gemaakt van microbeads: “Microbeads zijn hele kleine stukjes plastic die veel worden gebruikt in cosmetica. Voornamelijk is douchegels, scrubs maar ook vaak in tandpasta. Veel mensen kunnen deze stoffen niet herkennen op de ingrediëntenlijst terwijl deze microplastics erg schadelijk zijn voor het milieu. Ze komen namelijk in het riool terecht maar door hun grootte kunnen ze niet uit het water gefilterd worden waardoor ze in het milieu terechtkomen. Hier worden ze vervolgens opgegeten door dieren waarvoor deze deeltjes schadelijk kunnen zijn.” Goed idee dus om eens door je badkamerkastje gaan. Wat gebruik jij nu waar misschien wel een veel beter product voor beschikbaar is? In Amsterdam zijn er een aantal bedrijven hard op weg om een goed alternatief te bieden. Zo produceren De Amsterdamsche Zeepfabriek en Zeepziederij aan het IJ ambachtelijke zeepjes en verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten.
Kleding en accessoires
Tijd om je kledingkast in te duiken. Want ook hier valt voor veel mensen winst te behalen. De modeindustrie is (na olie) de tweede vervuilendste industrie ter wereld en dat heeft met name te maken met het begrip fast fashion. In dit artikel van Fast Company wordt het toegelicht: “Vandaag de dag worden er meer dan 150 miljard nieuwe kledingstukken per jaar geproduceerd. Consumenten dragen ze om ze vervolgens in rap tempo weg te gooien. Dat is fast fashion, en het helpt onze aarde om zeep. Kledingstukken zijn als plastic flessen en tassen. We gebruiken ze en gooien ze weg. Ieder jaar produceren we een complete garderobe voor iedere man en vrouw en ieder kind op deze planeet. Ie-der jaar.” En dan hebben we het nog niet eens gehad over hóe die kleding wordt geproduceerd. Wist je bijvoorbeeld dat er ontzettend veel water nodig is voor de productie van katoen? Het water dat nodig is voor de vervaardiging van één t-shirt en één spijkerbroek samen, kun je 175 keer in bad. (bron: NRC) Dan gaan er nog flink wat pesticiden overheen, die zowel voor mens als milieu schade kunnen toerichten.
Bekijk onderstaand filmpje van TED over de levenscyclus van een simpel wit t-shirt. Dat maakt een hoop duidelijk.
Wil jij voor je volgende aankoop overgaan op de duurzame kledingindustrie? Dan hebben we aantal leuke tips uit ons netwerk voor je. Zo maakt Hempje kledingstukken van Hennep (een stuk duurzamer dan katoen), produceert Goat Organic Apparel eerlijke fashion voor een eerlijke prijs en verkoopt O My Bag tassen van eco-leer.
Eten en drinken
In de voedselindustrie zijn de laatste jaren flink wat schandalen aan het licht gekomen. Mensen zijn beter geïnformeerd over hoe hun eten wordt geproduceerd, wat maakt dat ze bewustere keuzes maken wat in hun winkelmandje belandt. Ook is er nog altijd ontwikkeling in lokaal geproduceerd eten. Want waarom boerenkool uit het buitenland halen als we het ook zelf verbouwen? Veel van de foodmakers die zijn aangesloten bij Amsterdam Made produceren hun eet- of drankproduct op een eerlijke en ambachtelijke manier, dicht bij huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vleeswaren van Brandt en Levie, de koekjes van Farm Brothers of de pindakaas van VanMax. Stuk voor stuk producten die je – misschien wel – iedere dag consumeert, maar waarbij je niet direct stilstaat dat het ook dichterbij huis gehaald kan worden.
Vervoer
Als er een ding is waarin je makkelijk kunt verduurzamen, dan is het wel de manier waarop je je vervoert. Simpelweg de auto laten staan en op de fiets stappen. Nu zit dat bij de meeste Amsterdammers wel goed; op de tweewieler verplaats je je in de stad nu eenmaal een stuk sneller. Dat hebben ook Vanmoof en Roetz-Bikes bedacht, twee Amsterdamse bedrijven die de beste stadsfietsen produceren. Roetz-Bikes worden in Nederland gemaakt, met de hand én met trots. Vanmoof doet er alles aan om fietsdiefstal te verminderen en heeft hun flagshipstore in hartje Amsterdam zitten, aan de Mauritskade.
Notitieboekjes
Nu is het natuurlijk duurzamer om helemaal geen papier te gebruiken, maar lijstjes op telefoons werkt nu eenmaal niet voor iedereen. Wil je op papier blijven schrijven, maar wel bijdragen aan een circulaire economie? Kies dan voor een exemplaar van Kaftwerk. Dit bedrijf geeft een nieuwe bestemming aan oude boeken, door ze te transformeren tot notitieboeken. Ze vullen kaften van afgedankte boeken met blanco papier. ‘Heel veel mensen weten niet zo goed wat ze met oude boeken moeten doen. Naar de kringloop brengen biedt niet zo veel, er zijn vaak rijen met boeken die blijven liggen. Dus we worden heel veel opgebeld door mensen die van hun boeken af willen maar ook willen dat er iets moois mee gedaan wordt,’ vertelt Joline, mede-eigenaar van Kaftwerk.
Meer Amsterdamse producten ontdekken? Neem gerust een kijkje tussen de rest van onze makers!