Vandaag is aan Brouwerij ’t IJ, Kesbeke Tafelzuur, Brandt & Levie, Roetz-Bikes en Frederik Roijé het Amsterdam Made keurmerk uitgereikt. Het keurmerk wordt uitgereikt aan een kwalitatief hoogwaardig product of productlijn dat past binnen de kernwaarden: creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. Het is een initiatief van gemeente Amsterdam met als doel de groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie stimuleren.
Het keurmerk werd uitgereikt door wethouder en locoburgemeester van Amsterdam: Kajsa Ollongren. Ollongren richt zich op de portefeuille Economische Zaken, Kunst en Cultuur en zet zich in voor een duurzame en diverse lokale economie. “Het keurmerk vertegenwoordigt lokaal ondernemerschap en moet staan voor kwaliteit, duurzaamheid en vakmanschap. Via het ‘Amsterdam Made keurmerk’ krijgen de makers een wereldpodium. Ik ben er trots op om vandaag de eerste vijf producten een keurmerk te mogen geven”, sprak Kajsa Ollongren tijdens de lancering.
Amsterdam Made
Amsterdam Made is naast een keurmerk een community platform ter promotie en ondersteuning van lokale makers in de metropoolregio Amsterdam. De community is in rap tempo gegroeid naar meer dan 200 leden waaronder grote merken en startende ondernemingen. Maakbedrijven van meubels tot worst en bier zijn verenigd bij Amsterdam Made. Het platform brengt oude ambachtslieden, die met hun prachtige werkplaatsen en vakkennis van onschatbare waarde zijn, in contact met de moderne makers die nieuwe technieken en processen toepassen. Juist wanneer klassieke technieken gecombineerd worden met nieuwe inzichten ontstaan de mooiste resultaten.
Gezamenlijk produceren
Er zijn veel ideeën en plannen. Zo wil Amsterdam Made in de nabije toekomst door middel van een groot onderzoek de mogelijkheden voor lokale productie in kaart te brengen. Op basis van de uitkomsten kijkt Amsterdam Made samen met het bedrijfsleven en de gemeente of het mogelijk is om de lokale productie te versnellen. Daarbij wil Amsterdam Made in kaart brengen welke materialen en grondstoffen in Amsterdam goed gedijen. Er wordt daarom in 2016 een speciaal grondstoffen event georganiseerd. Dit event laat zien dan lokale grondstoffen als olifantengras, hennep en bamboe een prima basis zijn voor prachtige duurzame producten.
De champagne, gegeven aan alle keurmerkdragers, werd mogelijk gemaakt door Sterk Amsterdam.