Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat centraal tijdens het partnerevent

Ik weet niet of jullie er ook van hebben genoten, maar ik heb er in elk geval 5 gegeten.‘ – Anoniem over de oliebollen van De Bakkerszonen.

Amsterdam Draait Door

Op donderdag 7 december vond onze tweede partnerevent plaats, waar makers en partners elkaar beter leerden kennen en waar maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal stond. In het volledig in kerstsferen versierde kantoor van Manifesto trapten we de avond af met “Amsterdam Draait Door”, gehost door Mara en Marlijn, die tijdens deze makerseditie de taken van Matthijs op zich namen en zich als waardige vervangers bewezen. Het spraakmakende programma spetterde van het podium door de weergaloze deelname van alle aanwezigen.

Samen interviewden ze Bastiaan Tolhuijs en Sven Keltering over hun samenwerking bij PantarRoosmarie Ruigrok en Bert van Son over de stappen die zij zetten om de kledingindustrie te verduurzamen en Maaike Verdegaal over de problemen waar ondernemers vaak tegenaan lopen bij het vinden van een nieuwe collega. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In de houtwerkplaats van Pantar worden al jaren de tafels van Tolhuijs Design geproduceerd. Een samenwerking met Pantar vraagt wat meer flexibiliteit van een maker dan een productiebedrijf, maar is tegelijkertijd een mooie partner op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tegenwoordig verzorgt Pantar ook de distributie van de producten van Tolhuijs: een volledige samenwerking dus. 

Roosmarie en Bert kennen elkaar ook al jaren. Beiden hebben meer dan twintig jaar ervaring in de kledingindustrie: Bert werkte vanaf zijn 25e in China en zag met eigen ogen hoe vervuilend de kledingindustrie is en Roosmarie runde tien jaar lang haar eigen bedrijf in duurzame bedrijfskleding. Toen Bert MUD Jeans overnam sparde hij daarover met Roosmarie, die bij uitstek geschikt is om ondernemers te adviseren bij het opzetten van een duurzame onderneming. Tegenwoordig is duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen een winst voor mens en milieu, maar ook voor de ondernemer zelf. Meer dan zeventig procent van consumenten vindt het belangrijk dat bedrijven duurzaam ondernemen. 

Ik heb alleen maar mensen met zoveel passie en betrokkenheid ontmoet.‘ – Norbert van Schie van Drukkerij de Bij over de makers en andere partners van Amsterdam Made

Voor ieder wat wils

Toen de talkshow tot een einde kwam – eindelijk met het herkenbare deuntje van DWDD, die door een technisch probleem de eerste keer werd overgeslagen – konden de meetups beginnen. Drukkerij de Bij toonde voorbeelden van hun drukwerk voor onder andere Beemster en Repeat en legden uit welke stappen zij zetten om zo duurzaam mogelijk te produceren (bio-inkt en FSC-gecertificeerd papier zijn slechts twee van de vele aspecten). De advocaten van Van Kaam stonden klaar voor alle vragen over copyright en merknaam bescherming, CrowdAboutNow adviseerde makers (en partners) over de mogelijkheden van crowdfunding, De Openbare Werkplaats legde uit wat makers bij hun kunnen verwachten, bij Springboard Boutique kon iedereen terecht die hun branding wilde versterken en Kessels & Smit organiseerde een speedcoaching sessie voor alle geïnteresseerden. 

Toekomst Amsterdam Made

Natuurlijk zou het een Amsterdam Made event niet zijn als mensen niet ook lekker gingen borrelen. Onder het genot van Oma’s Soep, oliebollen en Lowlander Beer kon iedereen op een laagdrempelige manier andere makers ontmoeten en potentiële samenwerkingen bespreken. Bij elk event zien wij weer hoe sterk en open dit netwerk is en hoe graag mensen willen samenwerken. Wij blijven werken aan het uitbreiden van ons netwerk van makers en partners, zodat de Amsterdamse maakgemeenschap groter, duurzamer en sterker wordt dan ooit. 

Bekijk de foto’s

 

Bekijk de foto’s