Internationale vrouwendag: bij deze Amsterdamse bedrijven staan vrouwen aan het roer

Deze Amsterdam bedrijven worden gerund door vrouwen

De Eerste Keramiekkamer – Marion Wijnberg

Marion Wijnberg opende in 1999 De Eerste Keramiek Kamer. Gewild en ongewild bleek zij pionier en trendsetter van een nieuwe bedrijfstak: workshops servies beschilderen in een huiskameratelier.

Caron Fitzpatrick Jewelry – Caron Fitzpatrick

Caron Fitzpatrick is ambachtelijk edelsmid en sieradenontwerper. Ze werkt met sterke concepten, haar sieraden vertellen een verhaal en hebben een boodschap. Ze zijn stoer en hebben een industriële en architectonische uitstraling.

Belle’s Club – Sylvia Blazer

Sylvia Blazer is journalist en schrijft onder meer over mode en duurzaamheid. Tijdens research kwam ze erachter dat het mogelijk is om hoogwaardig textiel te ontwikkelen van 100% gerecycled garen. Sylvia besloot zelf t-shirts te produceren.

Internationale Vrouwendag

Barentz Urban Fabric – Mirjam Hagoort en Marjolein Peters

Wat krijg je als je een beeldend kunstenaar en een stedenbouwkundige één atelier laat delen? De sjaals van Barentsz Urban Fabric, bedrukt met minimalistische plattegronden van Amsterdam, haar stadsdelen en andere Nederlandse steden.

Atelier Phi – Philine van Zinnicq Bergmann

Philine van Zinnicq Bergmann gelooft dat elke vrouw, met haar eigen maat en smaak, de kans moet hebben om haar persoonlijkheid uit te drukken door middel van haar kleding. Doordat het kledingstuk wordt aangepast, creëert ze met Atelier PHI unieke kleding.

Atelier Luz – Marike Hauser

‘Dit is het,’ dacht ze, toen ze als meisje op school bij handenarbeid een sieraad moest maken. Nu ontwerpt en vervaardigt Marike Hauser haar prachtige sieradencollecties onder de naam LUZ, een Amsterdams atelier dat staat voor mooi design, kwaliteit en duurzaamheid.

Atelier Phi

Toetsie Zwitserlood – De Amsterdamsche Zeepfabriek

Bij de Amsterdamsche Zeepfabriek draait het om mensen, en om zeep. In hun zeepatelier in Amsterdam Oost maken ze eerlijke, ambachtelijke zepen en bieden ze mensen tegelijkertijd de mogelijkheid om ritme in hun leven te krijgen.

Frederike Top Design – Frederike Top

Frederike Top is een Amsterdamse productontwerper die na het afstuderen aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU) meteen hard aan de slag ging met haar eigen ontwerpbureau: Frederike Top Design.

Damplank – Veroon Coesel

Het oorspronkelijke voorbeeld van Damplank was de tachtig jaar oude snijplank van de Amsterdamse oma van Veroon Coesel. Vroeger zag je deze planken regelmatig en werden ze ‘hakbord’ genoemd. Het is een dienblad waar je ook op kunt snijden.

Dutch Harvest – Esther Molenwijk

In haar capaciteit als duurzaamheidsadviseur kwam Esther Molenwijk in 2014 op het spoor van vezelhennep. Ze besloot er thee van te maken. Met succes. Dutch Harvest is inmiddels een begrip in theeland.

Esther Dutch Harvest

Dumpies – Debby Nijpjes

Debby Nijpjes maakt met Dumpies tijdloze knuffels en accessoires van voornamelijk hergebruikt wol en tweed. Amsterdam, met al haar kleurrijke karakters, vormde de belangrijkste bron van inspiratie voor het merk.

Goat Organic Apparel – Abigail en Lavinia Bakker

Het concept van Goat Organic Apparel is eigenlijk heel simpel: “eerlijke fashion voor een eerlijke prijs”. Tweelingzussen Abigail en Lavinia, richtten al eerder het duurzame modemerk Twin Couture op.

Gebrouwen door Vrouwen – Do en Tessel de Heij

Geen baarden en bierbuiken, maar twee zussen die bier brouwen, dat is Gebrouwen door Vrouwen. Sinds 2013 brouwen Do en Tessel de Heij hun eigen bier.

gebrouwen door vrouwen zussen

Ibolya – Iby Csanyi Fritz en Maaike Bartman

IBOLYA is een klein Amsterdams modemerk dat is gespecialiseerd in het maken van stijlvolle jurken en rokken met een jaren ’60 twist.

Ink & Co – Marianne Ruijter

Eigenzinnig en inspiratievol artwork, gezeefdrukt op comfortabele sweaters en T-shirts. Ink&Co, een klein Amsterdams label, maakt unieke producten in kleine oplagen, op een eerlijke en duurzame manier.

John Altman – Julie en Marie Claire van der Lande

John Altman is een jong Amsterdams bedrijf van twee zussen. Zij verkopen snacks die 100% natuurlijk zijn. Hun filosofie is dat ze de beste en lekkerste producten op de markt brengen waarbij ze rekening houden met mens en planeet.

Julie & Marie Claire van der Lande

Karigar – Jolijn Fiddelaars, Sindhu Holla en Kanak Hirani Nautiyal

Jolijn Fiddelaars, Sindhu Holla en Kanak Hirani Nautiyal zijn de drijvende krachten achter modemerk KARIGAR. De dames geloven dat passie voor mode en liefde voor mensen hand in hand gaan.

Koda Amsterdam – Diana van Dongen

Tijdens Dutch Design Week 2013 werd koda amsterdam gelanceerd, een merk dat unieke accessoires maakt van stoffen die anders zouden worden weggegooid. Ontworpen door Nederlandse ontwerpers, gemaakt door Nederlandse ateliers.

Knits for your Inspiration – Simone van Eerdenburg

Knits for Your Inspiration is in 2002 opgezet, vier jaar nadat Simone voor zichzelf begon. Na haar afstuderen aan Academie Minerva in Groningen werkte ze gedurende bijna tien jaar als breiontwerper voor verschillende bedrijven. Uiteindelijk besloot ze toch haar eigen ontwerpen aan de man brengen.

Kywie – Saskia Nooij

Kywie is een Nederlands bedrijf dat duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek als belangrijkste fundamenten heeft geformuleerd. Kywie houdt cool koel… met wijnkoelers van schapenvacht, uit Nederland welteverstaan.

Lemon Poppy – Edvina Erebara

Lemon Poppy is in Amsterdam ontstaan uit liefde voor pure smaken, speelse concepten en mooie ontwerpen. Edvina Erebara vroeg zich af waarom er zoveel verschillende soorten thee zijn, maar zo weinig nieuwe thee soorten met een origineel concept en design.

Livmoor – Lilian van Veen

Livmoor is in 2014 opgericht door Lilian van Veen, een beeldend kunstenares met een eigen visie. De filosofie van Livmoor is dat fotografie niet op zichzelf hoeft te staan, maar dat het vervlochten kan worden met de woon- en werkomgeving.

mélanie pigeaud

Mélanie Pigeaud Jewelry – Mélanie Pigeaud

In haar zoektocht naar een robuust doch minimalistisch sieradenmerk werd Mélanie Pigeaud keer op keer teleurgesteld. Beide stijlen bleken lastig te combineren. En dus besluit ze zelf aan de slag te gaan. Mélanie maakt haar sieraden van gerecycled goud en zilver om zo de footprint te minimaliseren.

Mirjam Nuver Hats – Mirjam Nuver

In haar collecties maakt hoedenontwerper Mirjam Nuver gebruik van klassieke materialen als vilt, sisal en stro. Haar maaktechnieken zijn echt verre van klassiek: veel modellen worden op een moulage-achtige wijze gemaakt of ontworpen.

Muriel Hoffs – Muriel Hoffs

Op de Prins Hendrikkade tegenover het Centraal Station, middenin het geweld van alle toeristenwinkels, vind je de winkel van Muriel Hoffs. Met onderin het atelier, is het dé plek waar Muriel haar knitted fashion maakt, tentoonstelt en verkoopt.

Nadine Kieft

Nadine Kieft Jewelry – Nadine Kieft

Het was een sprong in het diepe toen Nadine Kieft in 2007 besloot om haar eigen atelier te openen. Het was een stap die al jaren in de maak stond, vanaf het moment dat zij sieradenontwerp als vak koos. Nadine begon in haar eigen woonkamer, maar sinds een aantal jaar heeft ze een prachtig atelier in Amsterdam Oost.

Nanini – Nina Strategier

Edelsmid zijn gaat niet altijd over rozen. ‘Mijn handen zien er niet uit en het vele priegelwerk haalt soms het bloed onder mijn nagels vandaan.’ Desalniettemin heeft Nina Strategier liefde voor het vak. ‘Het leukste vind ik dat ik mooie dingen kan maken, die niet iedereen zomaar kan maken.’

Oogst Goudsmeden – Lotte Porrio en Ellen Philippen

Wie bij Oogst Goudsmeden op de Tweede Tuindwarsstraat in de Jordaan naar binnenloopt, ontdekt een kleine goudsmederij met prachtige, delicate sieraden en trouwringen. Ellen Philippen en Lotte Porrio toverden de zaak in 2011 om tot lichte en verwelkomende winkel met achterin hun eigen open atelier.

Pack

PACK – Alei Verspoor

Tijdens haar master Textiles aan Roygal Art College of Art in Londen kwam Alei Verspoor op het idee om modern en slijtvast materiaal te combineren met een traditionele mandvlecht-techniek. Na haar afstuderen verhuisde ze terug naar Amsterdam, om daar een tassenmerk en designstudio te beginnen: PACK.

PieterSZoon – Jennifer en Cher Pietersz

Met hun bedrijf PieterSZoon maken Jennifer en Cher niet alleen tassen die zij zelf mooi vinden, maar kunnen ook klanten ontwerpen indienen. In hun studio in Haarlem worden de tassen van hoge kwaliteit leer, met de hand gemaakt.

Pippi Lotta – Susanne Engels

Susanne Engels speurt stad en land af naar mooie meubels met een verleden, waarmee ze een flinke collectie opbouwt. Ze geeft de meubels een opknapbeurt, zonder het oorspronkelijke karakter uit het oog te verliezen.

cher en jennifer pietersz

Primal Essence – Marisa Conde

Zoals veel leeftijdsgenoten had de Portugese Marisa Conde een lastige huid in de pubertijd. Tot iemand Marisa in aanraking bracht met natuurlijke verzorging. Als sneeuw voor de zon verdwenen haar huidproblemen en een idee voor een bedrijf was geboren: natuurlijke en veganistische beautyverzorging.

Rangs – Rang Rademaker-Cortes

In 2014 kwam Rang Rademaker-Cortes door haar grote verzameling foto’s op het idee om hier iets mee te doen. Haar fotoarchief bestond voornamelijk uit foto’s van en over Amsterdam. Door deze foto’s te presenteren op een stukje hout, ontstonden er kleine beeldjes voor aan de muur. Haar bedrijf Rangs was geboren.

Alexandra Hutter – Rembrandtje

Alexandera Hutters passie voor gastvrijheid en haar grote interesse in kunst hebben geleid tot het ontstaan van Rembrandtje, een chocolademunt geïnspireerd op gildepenningen uit de Gouden Eeuw.

rembrandtje

RITTRSHAUS – Heleen Rittershaus

Tijdens haar werk als stewardess werd Heleen Rittershaus zich ervan bewust dat de veiligheidsvoorschriften van luchtvaartmaatschappijen zich voor meer lenen dan alleen de luchtvaart. Ze drukt teksten zoals “mind your step” en “breathe normally” op t-shirts en sweaters.

SMPL – Willemijn Kornelis en Liselotte Wannijn

SMPL natuurlijke huidverzorging is de creatie van Willemijn Kornelis en Liselotte Wannijn. Ze hebben een passie voor een bewuste lifestyle, duurzaamheid, natuurlijke huidverzorging en ondernemen.

Sugar Rebel – Léontine Wegewijs

Sugar Rebel in 2015 opgericht en maakt eigentijdse suikerstokjes en -klontjes voor in je thee of koffie. Het merk is het rebelse zusje van het suiker- en snoepgoedbedrijf Petrovitch, dat in 1903 werd opgericht in Amsterdam.

SMPL natuurlijke huidverzorging

Teym – Maxime Cartens

Jarenlang was Maxime Cartens op zoek naar de perfecte parka. Maar ze vond dat parka’s of van te lage kwaliteit waren, te druk bezaait met logo’s of astronomisch prijskaartje hadden. ‘Dat kan slimmer, efficiënter en tijdlozer!’ dacht Maxime, en al snel stopte ze met haar baan bij Karl Lagerfeld en nam ze het heft in eigen handen.

The Knitwit Stable – Reine Ovinge

Reina ontdekte dat de vacht van Hollandse schapen nauwelijks meer wordt gebruikt voor wolproductie omdat de kosten van het scheren van de vacht zich niet meer terugbetalen. De wens om haar ‘knitwear’ met puur Hollandse lokale wol duurzaam te vervaardigen leidde tot een samenwerking met de Baambrugse schapenboer René Schramma.

Thull’s – Simone Thull

Simone Thull maakt met haar bedrijf Thull’s pickles van diverse soorten groente. ingemaakt op mooie cider- of wijnazijn. fijne condimenten zoals chili jam, mosterd en wijngelei en probiotische frisdranken zoals Waterkefir en Kombucha.

Franny Blauwendraat Van Soest

VANMAX – Maxine Mantel

VANMAX is een Amsterdams pindakaasmerk. Ze hebben een pindakaasmakerij, midden in de stad. Hier worden pindakazen ontwikkeld en ambachtelijk gemaakt. Het idee voor VANMAX is ontstaan bij Maxine Mantel, thuis in de keuken.

Van Soest – Franny Blauwendraat

In 2008 openden de deuren van chocolatier Van Soest: een grote droom van eigenaresse Franny Blauwendraat, die het vak van haar vader en opa met de paplepel ingegoten kreeg. Binnen een jaar had ze de titel ‘beste startende onderneming’ te pakken en dat was nog maar het begin. Inmiddels staat Van Soest bekend als dé chocoladehemel van Amsterdam.

Van Zuylekom, Levert&Co. – Merel Ligtelijn

Van Zuylekom, Levert & Co (1684-1982) behoort tot de oudste distilleerderijen van de stad. Merel heeft besloten dit bedrijf stapsgewijs nieuw leven in te blazen.

Zeepziederij Borssenburg

Wool&Water – Alice O’Connell

Alice O’Connell, een Britse actrice met een passie voor wol, begon te breien op de set om de tijd te doden op een productieve manier. Twaalf jaar later, en veel particuliere opdrachtgevers en breiwerk voor ontwerpers verder, verhuisde ze naar Amsterdam. Uit het verlangen de traditionele ambacht van het breien te combineren met eigentijdse esthetiek startte ze Wool & Water.

Zeepziederij aan het IJ – Cisca Rensen

Bij Zeepziederij aan het IJ worden sinds 2014 de mooiste ambachtelijke zepen en verzorgingsproducten vervaardigd. Ieder stuk zeep wordt er door Cisca Rensen met de hand gemaakt.

Zeepziederij Borssenburg – Em

Toen zij zich werkelijk lam was geschrokken van wat de grote zeepfabrikanten in hun zeep durven te stoppen, was er voor Em reden genoeg om, goed geaard op de plek waar eeuwenlang Zeepziederij Borssenburg had gestaan, te beginnen met het maken van haar eigen biologische zeep.

Sluit je aan bij Amsterdam Made

Ben jij ook een vrouwelijke Amsterdamse ondernemer, en wil jij volgend jaar tussen deze prachtige lijst staan? Word lid van Amsterdam Made!